Kış hafif hafif geliyorken , havada ki dengesizlik çocukları ve bebekleri epey etkileyecektir. Şimdiden her yerde ‘kış çayları’ görüyorsunuz. Ve ilaç kullanmak istemeyen bir çoğumuz bu çaylara başvuruyoruz. Lakin kesinlikle dikkat edilmesi gereken hususlar var ;
▶️ 6 aydan küçük bebeklere hiç bir çayı veremezsiniz. Ama emziriyorsanız , uygun olan çayları siz içebilirsiniz.
▶️2 yaş altı çocuklar için de doktorlarına danışmadan hiç bir bitkinin çayını vermeyin.
▶️Çocuklar için bitki çaylarının güvenilirliği hemen hemen yoktur. Çünkü bir çok bitkinin yan etki araştırmaları çok azdır , çocuklara yan etkileri üzerine araştırma da hemen hemen hiç yoktur. Bu sebepten vermeye karar verdiğiniz bitkileri dahi , miktarı kısıtlayarak verin , hiç bir bitki çayını her gün bebeğinize sunmayın. Bitki çayı verirken aslında ilaç verdiğinizi unutmayın.
▶Karışım çayları bebek ve çocuklar için tercih etmeyin. Bir yan etkisi olursa neyden kaynaklandığını anlayamazsınız. Bitkilerin etken maddeleri bir arada sunmaya uygun olmayabilir. Tek bitki ve iyi temizlenmiş meyve kabuklarıyla aromalandırılmış çaylar hazırlayabiliriniz.
▶️ Bazı bitkileri yetişkinler bile doktor izniyle ve kontrol ederek tüketmeli. Mesela ; Adaçayı , sinameki , anason , zencefil , muskat , kuşburnu , karahindiba . Özellikle bebekler/cocuklar , hamileler , emziren anneler ve kronik rahatsızlığı olanlar kontrollü tüketmeli.
▶️Doktorunuzun izniyle vermeye karar verdiğiniz bitkileri nasıl demlemeniz gerektiğini öğrenin. Bitkilerin etken maddelerinden faydalanmak için : Bazı bitkileri kaynatmak , bazılarını belli bir süre sıcak suda bırakmak gerekir.
▶️Bitkileri alırken ; açık , paketsiz ve son kullanma tarihi olmayan ürünleri almayın. Açık ;bir çok toz , kir ve egzoz dumanıyla temas , son kullanma tarihi olmayan ; ürünün ne kadar zamandır piyasa da olduğunu ve son kullanma tarihinin geçip geçmediğini bilemezsiniz. Bu zehirlemeye kadar gidebilecek sonuçlar doğurabilir.
#bebeksofrasi #bebeksofrasibeslenmeonerileri