?TUZ: Bebeğin böbrekleri henüz tuzun içindeki sodyumun fazlasını atabilecek olgunlukta değildir. ?BAL: Bal clostridium botulinum adı verilen bir bakteriyi üreten bakteri spotlarını barındırır. Bu bakteri spotları 1 yaş altı bebeklerde botulizm adı verilen ciddi bir zehirlenmeye sebep olur.
?İNEK SÜTÜ: İnek sütündeki proteinler çok büyük olduğundan (iri bir hayvan olan inek, yine iri bir hayvan olan buzağı için oluşturmaktadır bu sütü, insan yavrusu için değil) insan yavrusunda kolaylıkla alerji ve kansızlığa yol açabilir. İnek sütündeki iri iri proteinler bebeğin bağırsaklarını tahriş eder, minik minik kanamalar oluşur ve bu da bebeği kansızlığa götürür. Bu nedenle en güzeli hiç ineklere muhtaç olmadan bebeğimizi en az 1 yıl anne sütüyle beslemektir. Eğer ki anne sütü azsa ya da yoksa inek sütünün anne sütüne benzetilmesiyle hazırlanmış, hazır formül mamalar tercih edilecektir.
?Şeker; Bebeğimize kristalize sofra şekeri, yani sükroz içeren herhangi bir gıda da 1 yaşına kadar verilmemelidir. Şeker bir çok yeme bozukluğunun başlangıcıdır. .
?BEYİN Ve Sakatatlar ; Bebek ve çocuklara yaş sınırı olmaksızın beyin verilmemelidir. Sakatat; yani beyin, böbrek, dalak, ciğer gibi hayvansal proteinleri vermek de doğru değildir. Bu gıdaların, hayvanlardaki bazı hastalıkların insana taşınmasında aracılık yapma riski vardır. Bazı virüsler, bu gıdalar aracılığı ile vücuda girip uzun yıllar sonra canlanıp hastalık yapabilir. Et proteini olarak; kırmızı et, tavuk eti, uygun yaşta eklenen balık eti beslenme için yeterlidir.
?BAKLA: Kan hücrelerinde glikoz-6-fosfat-dehidrogenaz enzimi eksik olan kişiler bakla yediklerinde sarılık sorunu ile karşılaşabilirler. Bu duruma favizm ismi verilir. Favizm hastaları, sarılık tetikleyen dış etkenlere karşı en fazla bebeklik döneminde tepki verirler. Hangi bebekte enzim eksikliği mevcut olduğu bilinmiyor olabileceğinden, bir yaşından küçük bebeklerde bakla sebzesinden uzak durmak gerekir
✌️ŞARKÜTERİ ÜRÜNLERİ;Yaş sınırı olmaksızın çocukluk döneminde asla tüketilmemeli. Sucuk , Salam , Sosis gibi şarküteri ürünleri hileye en açık ürünlerdir. En iyi markaları dahi alsanız emin olamazsınız. Kanserojendir! Buna içeriklerinde bulunan ve besinlerin bozulmasını önleyen sodyum nitrat ve/veya sodyum nitritler neden oluyor. Bu kimyasal maddeler; midede, aminoasitlerle etkileşime girerek, nitrozaminler olarak bilinen karsinojenik (kansere yol açan) bileşimler oluşturuyor. Nitrat tüketimi, çocukluk çağı kanserlerinin (lösemi, lenfoma ve beyin kanseri) artmasına da neden oluyor.
✌️Asitli içecekler , paketli içecekler; Bu tarz ürünlerin zararları bir blog yazısına anca sığar! Biraz özetlersek; -Zararlı renklendiriciler içerir(Carmen Böcek Boyası gibi) -Bağımlılık yapar. Yeme bozukluklarına sebep olur -Çok yüksek oranda şeker içerir. Karaciğer yağlanmasına sebep olabilir -Yüksek asit ağız ve diş sağlığını olumsuz etkiler. Çürüklere ve diş minesinde aşınmalara sebep olur. -Obezitenin yardımcılarındandır.
✌️ÇİLEK: Çilek,muz ile beraber alerji yapma ihtimali yuksek meyvelerdendir. Muz, özellikle ishal durumunda yoğun lif ve potasyum icerigi nedeniyle eğer alerjiye yol açmaz ise tüketilmesi gereken bir meyvedir fakat alerjen meyvelere alerjik tepki gösterme ihtimali yüksek olan bebeklere çilek yedirmeyi denemek gereksizdir.
✌️Asit içeriği yüksek sebze ve meyveler ; Domates , Çilek , Limon , Portakal , Kivi , Mandalina , Ananas , Mango gibi asit içeriği yüksek sebze ve meyveler aynı zamanda alerjiye sebep olabilir. Pişik ve ağız çevresinde kızarıklık yapabilir.
✌️PATLICAN: Bebekler ve çocuklar, besin değeri düşük olan ve nikotin içeren patlıcan sebzesini tüketmemelidirler.
✌️ÇAY; Çay bir idrar sökücüdür. İçeriğinde ki tein bir çok yararlı mineralin ve demirin emilimini azaltır. Kansızlığa sebep olur.
✌️Paket bitki çayları/ Karışık Bitki Çayları;Öncelikle hiç bir bitkiyi doktora danışmadan kullanmamalıyız hele ki Aktarlarda hazır satılan çayların içeriğini tam bilemeyiz. Bir çok bitkinin bebeklere yan etkileri hakkında yeterli araştırma yoktur. Bazı bitkilerin ciddi müshil etkisi vardır. Bazıları ilaç yapımında kulanılır , fazlaca etkilidir. Bazı bitkiler sindirim sistemi tembelliğine sebep olur. Bazı bitkiler aşırı su kaybına sebep olur. Bazı bitkiler antidepresan özelliğine sahiptir yetişkinlerde bile kullanımı anca belli miktarlarda uygundur.
✌️Çikolata/kakao; Alerjendir. Çocuk beslenmesinde yeri ve önemi yoktur. Yeme bozukluklarına sebep olur.
✌️Midye , Kalamar ve Kabuklu Deniz Canlıları; Deniz suyunu süzen ve diplerde yaşayan bu deniz canlıları ağır metal içerir. Alerjendir.
✌️Badem ve Fıstık; Yüksek alerjenlerdendir. 2 yaş üstü tavsiye edilir.
✌️Boğulmaya sebep olabilecekler ; Tane parçalanmamış fındık , patlamış mısır , parçalanmamış tüm kuruyemişler , sakız
✌️Ton Balığı; Sadece 1 yaş değil çocukluk döneminde ve hamilelikte de tüketilmemeli. Dip balığıdır. Aynı zamanda konserve üründür. Yüksek oranda civa içerir. Zehirlenmelere sebep olabilir