Baby_weaning_day_one_avocado2Ne kadar sık okur ve duyar olduk adını. Açılımı Baby Led Weaning ve anlamı bebeklerimizin kendi kendini beslemesidir. Yeni bir akımmış gibi göründüğüne bakmayın , bana sorarsanız tam bir eskiye ve doğaya dönüştür!

Genel olarak sorularınızı bu yazımızda yanıtlamaya çalışacağız. Yine de sorularınız olması durumunda lütfen yorum olarak yazınız .

 

Hangi Ayda Bebekler BLW yapabilir?

6. ayını doldurmuş ve mama sandalyesine dik oturabilen her bebek bu yöntemi uygulayabilir.

Faydaları Nelerdir?

– Bebeklerimizin kendi kendine yeme becerileri gelişir ve ne kadar yiyeceklerini kendileri belirlerler.

-Sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlığı kazanırlar.

-İnce motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olur.

Birkaç önemli nokta

Özellikle 1 yaş öncesi bebeklerimiz ek gıda ile doymak zorunda değillerdir. Unutmayalım ki, bizler bu dönemde onları yemek yemeye hazırlıyoruz. 1 yaşına kadar süren dönemi ‘ek gıda’ olarak tanımlamanın mantığı da burdan gelir. 6-12 ay aile sofrasına tam katılım için hazırlık dönemidir.

Bu yöntem bebeklerimize yiyecekleri tanıma ve seçme şansı veriyor. Beslenmeleri esnasında bebeğiniz yiyeceğini keşfederken, siz de bu yiyecek hakkında onunla konuşabilirsiniz.

Bebeklerimizin önüne yiyeceği koyup hemen ağızlarına götürmesini bekleyemeyiz. Onu önce almaya çalışacaklar, sağına soluna bakacaklar, şöyle bir avuç içinde sıkacaklar , ne olduğunu anlamaya çalışacaklar. Ne yapması gerektiğini bir defaya mahsus göstererek ona yardımcı olabilirsiniz.

Bebeklerin öğürme mekanizması bizlere göre daha önde olduğundan yutamayacağı parçaları öğürerek çıkartacaklardır.

Birlikte sofraya oturun. Bu şekilde sizi izlemesine fırsat verin. Bu sayede taklit ve yeme becerilerini geliştirmesine yardımcı olursunuz.Sofra adabı da yanında bonusu olur

✔️ Blw yöntemini denerken bebeğinizin zorlandığını gözlemlediyseniz ona zaman verin. Her bebek ek gıdaya 6. ayda hazır olmadığı gibi blw yöntemine de hazır olmayabilir. Bu süreçte klasik yöntem beslemeye devam ederken , mutlaka sofrada onun da yiyebileceği yiyecekler sunun. Bu konuda ki gelişimine katkıda bulunmuş , hazır olduğu zamanı rahatlıkla gözlemlemiş olursunuz.

 

Önemli Uyarılar ;

Bebeğinizin kendini beslerken onu ASLA yalnız bırakmayınız ve yerken mutlaka gözlemleyiniz.

Yemesi için acele etmeyin ve ISRARCI olmayınız.

 

Yemesi için önüne nasıl ve ne sunabilirsiniz?

Tutması kolay yiyecekler hazırlayın. Yiyeceklerin kıvamı; elde tutulacak kadar sert , damakla ezilecek kadar da yumuşak olmalı. Yiyeceğinin bir kısmı avucunun içinde kalacağından 5-6 cmlik parçalar hazırlayabilirsiniz.

Ayına göre;

-Buharda pişmiş ya da haşlanmış sebze (Brokoli, havuç,patates,kabak vb.)

-Meyve (Avokado, armut,elma,muz,şeftali vb.)

-Et grubu ( köfte, balık köftesi, ince ve şerit kesilmiş kuzu eti, tavuk eti)

-Pankek, ev yapımı ekmek-bebe bisküvisi-uzun çubuk, omlet

En güzel ayrıntıyı sona sakladık;

baby-led-weaning-1000-20140327164655.jpg-q75,dx720y432u1r1gg,c--Güzel anneler ortalık fazlasıyla dağılacakOnlar eğlenirken siz de birlikte bu anların keyfini çıkarın.